Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 2 stycznia 2012

Czy jest sposób na raka?

Ciekawe, dlaczego adepci medycyny tak często wyśmiewają naturalne metody leczenia? Gdy lekarz zobaczy skomplikowany wzór chemiczny, to choć - sprawdzone na kilku przypadkach  - nic z niego już nie rozumie, kiwa głową na znak, że to poważny związek. A gdy usłyszy "olej lniany" - śmieje się z politowaniem. Nie uczyli ich wzorów na kwasy tłuszczowe? A może to za proste związki?
Pionierką badań nad olejem lnianym, a w szczególności zawartymi w nim kwasów tłuszczowych omega-3, była dr Johanna Budwig.Ta niemiecka biochemik za swoje odkrycia aż siedmiokrotnie była nominowana do Nagrody Nobla. Dr Budwig prowadziła własną klinikę, w której przeprowadzała badania. U wszystkich poważnie chorych pacjentów zaobserwowała brak w ich krwi fosfatydów i lipoprotein w tym kwasów tłuszczowych omega-3.
Rozpoczęła wtedy poszukiwania naturalnego sposobu uzupełnienia tych koniecznych dla zdrowia substancji.
Wynikiem tych poszukiwań jest znana na całym świecie PASTA. Przez wiele lat dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety, stosując ją w leczeniu pacjentów z chorobami przewlekłymi.
Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany efekt nawet w przypadkach uznanych przez medycynę akademicką za nieuleczalne.Na podstawie długoletniej praktyki klinicznej dieta
dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu wielu schorzeń takich jak: nowotwory łagodne i złośliwe, miażdżyca, ataki i zawał serca, arytmia, obtłuszczenie wątroby, problemy trawienne, wrzody żołądka, choroba Alzheimera, artretyzm, problemy dermatologiczne, schorzenia wieku starczego, schorzenia prostaty, cukrzyca, depresja, problemy z pamięcią, stwardnienie rozsiane, schorzenia woreczka żółciowego.
Dlaczego kwasy tłuszczowe omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu? Dlatego, że stanowią między innymi budulec dla każdej komórki organizmu, w tym jakże ważnej tkanki mózgowej, syntezy hormonów.
Na naszym rynku dostępne są różne rodzaje oleju lnianego. Dlatego olej lniany aby był wartościowy i zawierał ponad 50% omega-3  musi być na zimno tłoczony w prasie ślimakowej (metoda z dziada pradziada) gdzie wytwarza się  tylko temperatura tarcia do 50 stopni Celsjusza. Dzięki temu olej zachowuje swoje naturalne właściwości biologiczne. Do produkcji używa się wyłącznie ziaren pochodzących z upraw ekologicznych.  Olej lniany ma też swoją gwarancję używalności (nie dłużej niż 3 miesiące).
Podstawą diety dr Budwig jest PASTA-mieszanina chudego białego sera i oleju lnianego.
Zasadą  przygotowania Pasty jest odpowiednia proporcja i czas miksowania, w celu prawidłowego połączenia się składników, gdyż umożliwia to bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w układzie pokarmowym i transportowanie do komórek ciała, a następnie prawidłowe ich metabolizowanie.



Połączenie białkowo-olejowe jest zalecane przez dr Budwig jako najlepsza forma przyjmowania oleju lnianego, a przy przyjmowaniu dużych dawek oleju (9-8 łyżek dziennie) jest koniecznością.
Składniki Pasty: należy zmiksować mikserem  z końcówką z nożykami ( nie ubijakiem do piany, czy w mieszadle do ciast) przez około 3-5 minut-do momentu uzyskania jednolitej, nierozwarstwionej się masy ( w konsystencji przypominającej majonez, lub inny krem-w zależności od ilości dodanego jogurtu). Czas miksowania jest zależny od mocy urządzenia AGD.

Skład Pasty dla 1 osoby na 1 dzień:
6-8 łyżek stołowych oleju lnianego (ciężkie przypadki) 6-4 łyżek oleju lnianego (lekkie schorzenia)
12,5 dkg chudego białego sera. Dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, maślanki albo
kefiru (0% tłuszczu) dla uzyskania pożądanej konsystencji. Im więcej doda się jogurtu tym PASTA będzie bardziej płynna.
Osoby przewlekle chore powinny zjeść także  codziennie 3-6 łyżek zmielonego siemienia lnianego najlepiej świeżo zmielonego w młynku do kawy. Można go dodać do PASTY.
Zalecenia dr Budwig dotyczące PASTY.
- olej lniany i chudy twaróg powinny być spożywane razem w postaci Pasty,
-  olej lniany w postaci Pasty należy jeść codziennie,
- najlepiej Pasta jest spożywana rano, razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia
  lnianego i utartym jabłkiem,
-gotową Pastę można przyprawić do smaku według własnych upodobań (sól, pieprz, zioła,
 warzywa, owoce,
- pastę można zjeść całą w czasie jednego posiłku lub rozłożyć na kilka posiłków,
- pasta może być osobnym posiłkiem lub składnikiem innych dań (dipy, sosy, nadzienie do naleśników,
  można również zabielać zupy. Nie należy jej gotować ani zapiekać.
 Po przyrządzeniu, PASTĘ (nieprzyprawioną) można przechowywać-tylko w lodówce i najdłużej do
 następnego dnia.
Zwykle po 3 miesiącach kuracji należy zmniejszyć ilość oleju lnianego w PAŚCIE do 2-3 łyżek
(dawki profilaktycznej).
Dr Budwig opublikowała w Niemczech, oprócz wielu artykułów naukowych, 11 książek. Dwie z nich zostały przetłumaczone na język angielski. Dr Udo Erasmus podjął się zebrania całej, zawartej w nich, wiedzy w swoim opracowaniu pt."Fats and oils" wyd. Alvis Books, Canada.
Nie ma jeszcze literatury dotyczącej diety Budwig w języku polskim.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz